Το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία είναι ένα μείζον ιατρικό πρόβλημα.  Οδηγεί σε πολλές ασθένειες και μειώνει το προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής.

μάθετε περισσότερα

Η σημερινή επίσημη άποψη είναι ότι το αυξημένο βάρος είναι μια χρόνια ασθένεια όπως και ο διαβήτης χωρίς δυνατότητα θεραπείας. Η απώλεια 5-10% του βάρους είναι η μεγαλύτερη που μπορεί κανείς να περιμένει. Αυτό θα μειώσει ορισμένες ιατρικές επιπτώσεις του υπερβολικού βάρους. Αλλά είναι ένας συνεχής αγώνας και συχνά, μια φαρμακευτική θεραπεία για το υπόλοιπο της ζωής είναι απαραίτητη.

Αυτή είναι μάλλον μία απαισιόδοξη άποψη. Όμως, έρευνες δείχνουν ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων (λιγότερο από 5%) είναι σε θέση να χάσουν βάρος. Κυρίως το αντίθετο συμβαίνει. Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος τείνουν να παίρνουν βάρος. Ο κανόνας λέει:

όσο περισσότερες δίαιτες κάνετε τόσο περισσότερο βάρος θα έχετε.

Σε αυτό το κείμενο μπορείτε να μάθετε αναλυτικά για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.

μάθετε περισσότερα

 

Αν και δεν είναι αλήθεια, επικρατεί ο μύθος πως με μία μικρή προσπάθεια είναι εύκολο να χάσετε το περιττό βάρος και οι άνθρωποι να επιμένουν σ’ αυτήν την πεποίθηση παρά τη δική τους εμπειρία.

Η πεποίθηση ότι η απώλεια μερικών κιλών θα λύσει όλα το προβλήματα αποτελεί μέρος του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να είναι ή να ήταν σε δίαιτες. Ωστόσο, οι δίαιτες εντείνουν το πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. («Θέλω να χάσω 10 κιλά σε δύο μήνες»). Οι δίαιτες οδηγούν σε αύξηση του βάρους, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται, ακόμη περισσότερο, η ήδη δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό.

Με όλες αυτές τις προσπάθειες δε βελτιώνεται η υγεία, δε μειώνεται το βάρος και δεν επιτυγχάνεται η ικανοποίηση.

 

 

Όμως, το σωματικό λίπος δημιουργεί και πολλά άλλα προβλήματα εκτός από τα ιατρικά. Οι υπέρβαροι άνθρωποι, συχνά, δε νιώθουν καλά με το σώμα τους.  Η ιδέα για το πώς πρέπει να μοιάζει κανείς και πώς  θα ήθελε ιδανικά να φαίνεται, εύκολα, διαφέρει από την πραγματική εικόνα. Επιπλέον, οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν, συχνά, κοινωνική πίεση και απόρριψη. Οι υπέρβαροι άνθρωποι είναι περισσότερο καταθλιπτικοί. Μερικές φορές όμως, παίρνουν βάρος επειδή ήδη είναι καταθλιπτικοί. Οι συναισθηματικές ρίζες είναι, συχνά, καθοριστικές για τις διατροφικές διαταραχές.

μάθετε περισσότερα

Όταν μιλάμε για τις ψυχολογικές ρίζες του φαγητού, μιλάμε γι’ όλες τις τροφές που καταναλώνουμε χωρίς να πεινάμε. Αυτό σχετίζεται με τη διατροφική συμπεριφορά που έχουμε διδαχθεί. Εκατοντάδες βιβλία και χιλιάδες άρθρα ασχολούνται μ’ αυτό το θέμα, ένα θέμα που είναι τόσο περίπλοκο όσο η ίδια η ζωή.

Τρώμε σύμφωνα με ορισμένους κανόνες και περιστάσεις. Στον κινηματογράφο τρώμε ποπ κορν ή όταν βγαίνουμε έξω το βράδυ τρώμε για να έχουμε μία καλή παρέα. Το φαγητό δημιουργεί το πλαίσιο για ένα είδος ευημερίας.

Η κοινωνικοποίηση μέσω του φαγητού αποτελεί μία από τις πιο βασικές ψυχολογικές ρίζες. Τρώμε περισσότερο απ’ όσο έχουμε ανάγκη και συχνά, τρώμε χωρίς να πεινάμε απαραίτητα.

Το φαγητό μπορεί να είναι ανταμοιβή. Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας, όταν είμαστε λυπημένοι ή όταν έχουμε πετύχει κάτι, όταν είμαστε αγχωμένοι ή απλά όταν βαριόμαστε.

Το φαγητό λειτουργεί ως:

  • βραβείο
  • ηρεμιστικό
  • υπνωτικό
  • ψυχαγωγία
  • παρηγοριά
  • αποφυγή

Στην πραγματικότητα, το φαγητό καταναλώνεται γι’ όλα όσα πάνε καλά, αλλά και για το αντίθετο. Εάν, λοιπόν, δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να πεινάσει καταναλώνοντας συνεχώς φαγητό χάνουμε σταδιακά το φυσικό αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Αυτό τροφοδοτείται συνεχώς μέσω ελκυστικών διαφημίσεων και της  διαθεσιμότητας του φαγητού.

Η σχέση με το φαγητό και με το σώμα διαταράσσεται πλήρως. «Πρέπει να ράψω το στόμα μου» είναι μία έκφραση που ακούγεται συχνά. Δείχνει πόσο αποκομμένοι είναι οι άνθρωποι από την υγεία και τη φυσιολογική σχέση με το φαγητό, με το σώμα τους και τη ζωή τους.

Η ζωή γίνεται μία συνεχή μάχη με το φαγητό.

μάθετε περισσότερα

Οι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες, εγκλωβίζονται σ’ έναν φαύλο κύκλο μεταξύ φαγητού, ντροπής και μετανόησης. Θέλουν να χάσουν βάρος και δεν μπορούν. Φαίνεται όποια προσπάθεια να μη λειτουργεί. Η ζωή γίνεται μία καθημερινή μάχη με τους ανθρώπους να σκέφτονται το φαγητό όλη μέρα. Κάθε γεύμα βιώνεται ως ήττα και το φαγητό γίνεται ο εχθρός.

Ακόμα, όμως πιστεύουν πως κάποιο τέχνασμα ή μία μέθοδος θα υπάρχει για να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά δε νιώθουν ικανοί να κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Το κίνητρο εξασθενεί όλο και περισσότερο και όχι μόνο το κίνητρο για τη μείωση του βάρους. Το κίνητρο για τη ζωή και γενικότερα η διάθεση υποβαθμίζονται σημαντικά. Νιώθουν σα να μην αξίζει να ζήσουν.

Εάν κάποιος έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο, οι στρατηγικές για να βγει απ’ αυτήν την κατάσταση θα πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή. Αλλιώς θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απογοήτευση.

«Δεν υπάρχουν δύο άτομα που μπορούν να πετύχουν τον στόχο να χάσουν βάρος με τον ίδιο τρόπο»

«Τις περισσότερες φορές τα άτομα δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα πριν να το κάνουν με έναν αποτελεσματικό τρόπο»

Kevin D. Hall PhD

Όχι ηρωικές πράξεις!

Το σώμα σας θα αντεπιτεθεί

 

Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον εσωτερικό μας αγώνα. Όσο προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι (κάνοντας μία δίαιτα ή κάνοντας σωματική άσκηση) πριν ξεκινήσει η πραγματική ζωή, το κίνητρο σύντομα θα εξασθενίσει. Η ιδέα «Πρώτα πρέπει να χάσω 10 κιλά (ή πρώτα θα πρέπει να αισθάνομαι καλά) και τότε θα αρχίσω να ζήσω, οδηγεί αναγκαστικά σε αποτυχία. Αυτή η προσέγγιση υπονομεύει περαιτέρω την κακή σχέση με το σώμα και τα κίνητρα.

Η διαδικασία αλλαγής είναι η ίδια η ζωή. Στην πραγματικότητα, είναι η ζωή στην καλύτερη μορφή. Ακριβώς όπως στην πεζοπορία, το μονοπάτι είναι μέρος του στόχου. Πετώντας με ένα ελικόπτερο στον προορισμό, δεν έχει κανένα όφελος. Να νιώθετε την αλλαγή στον τρόπο ζωής, η ικανοποίηση, τα κίνητρα και η αντοχή μεγαλώνουν. Μία ζωή γεμάτη ικανοποίηση γίνεται και πάλι εφικτή.

 

Το φαγητό ως πρόβλημα ή ως λύση;

 

Μπορεί το φαγητό να φαίνεται το πρόβλημα και ο ένοχος, αλλά δεν είναι. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε. Είναι μία βασική ανάγκη και μία ουσιαστική έκφραση της ζωής. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να σχετιζόμαστε με το φαγητό με έναν ουσιαστικό τρόπο και να τρώμε σωστά. Έτσι, η ζωή αποκτά καλύτερη ποιότητα και βελτιώνεται η σχέση μας με το σώμα. Έτσι, το φαγητό και η κατανάλωση του γίνονται το κλειδί για την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.

 

 

 

«Η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή στην οποία δε γνωρίζεις ότι είσαι μέσα»

Brian Wansink PhD.

 

 

Εάν είμαστε σε μια λειτουργική σχέση με το φαγητό, ο μεταβολισμός μας λειτουργεί σωστά και, ναι, χάνουμε αργά το βάρος. Αλλά πιο σημαντικό είναι να παραμένουμε σε μια μεταβολική ισορροπία και να έχουμε ένα λειτουργικό διατροφικό κύκλο.

μάθετε περισσότερα

 

 

 

 

Στη δική μας προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών χρησιμοποιούμε μία πιο φυσική και χαλαρή διαδικασία η οποία περιλαμβάνει γνώση και στρατηγικές. Το φαγητό παύει να είναι ο εχθρός και γίνεται μέρος της λύσης.

μάθετε περισσότερα