
Τα όρια είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο φαίνεται να προβληματίζει και να δυσκολεύει πολλούς γονείς. Θέλουν να δώσουν την ελευθερία στα παιδιά να αναπτυχθούν, γνωρίζοντας (ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν) πως όρια και ελευθερία είναι δύο έννοιες οι οποίες δε μπορούν να συνυπάρχουν. Έτσι, τις περισσότερες φορές καταλήγουν να δίνουν στα παιδιά είτε μόνο ελευθερία είτε αυστηρές απαγορεύσεις.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες τα παιδιά τείνουν να είναι πιο ανήσυχα και απαιτητικά, με αποτέλεσμα να μην υπακούν σε βασικούς κανόνες. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί. Ο βασικότερος όμως, είναι η έλλειψη οριοθέτησης. Από την άλλη, η στενή οριοθέτηση είναι μια πρακτική η οποία δε συνιστάται διότι εγκλωβίζει τα παιδιά.
Ωστόσο, προβλήματα δημιουργούν και οι δύο συμπεριφορές τόσο στην ασφαλή ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης γονέα-παιδιού όσο και στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού.
Σημαντικό είναι, λοιπόν, να γνωρίσουμε πως όρια και ελευθερία μπορούν να συνυπάρχουν, αρκεί να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι σημαίνουν, με ποιον τρόπο μπορούν να τεθούν και πώς μπορούν να υπάρχουν μαζί λειτουργικά. Έτσι, τα παιδιά δε θα νιώθουν εγκλωβισμένα ούτε και οι γονείς αυταρχικοί ή ανεπαρκείς.
Για τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να ορίζεται ένα ασφαλές πλαίσιο από τους γονείς και να θέτουν τα κατάλληλα όρια στα παιδιά τους. Η ομιλία έχει στόχο να αναπτύξει τα σχετικά θέματα και να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα.
Τσινέλη Χριστίνα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,
Εκπαιδευτικός, Ψυχοδραματίστρια