Σχολή ΓονέωνΕλληνικά

Τα Προβλήματα των Ψυχολογικών Συμβουλών

By Sunday September 16th, 2018September 8th, 2021No Comments

Οι ψυχολογικές συμβουλές είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστες. Εκφράζουν περισσότερο το πνεύμα των καιρών παρά μία επιστημονική γνώση. Η επιστημονική γνώση πάνω σε ψυχολογικά θέματα δύσκολα μπορεί να αποκτηθεί. Η αβεβαιότητα και η πολυπλοκότητα στα ψυχολογικά θέματα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα ιατρικά θέματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορούμε να πούμε ποιο είναι το καλύτερο ή το καταλληλότερο για έναν έφηβο ή ένα τρίχρονο παιδί. Αυτό το οποίο μπορεί να είναι καλό για την Ελένη μπορεί να είναι επιβλαβές για τον Γιάννη και αυτό το οποίο μπορεί να ισχύει στο Σικάγο μπορεί να είναι μικρής σημασίας σε ένα ελληνικό νησί. Δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης και το συνηθισμένο «κουτσομπολιό» προτιμούν απλές απαντήσεις.

Ωστόσο, όλες αυτές οι ελκυστικές και καλοφτιαγμένες συμβουλές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και των ειδικών της ψυχικής υγείας, που υπάρχουν παντού τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, βάζουν τους γονείς σε μεγαλύτερες ανησυχίες και ιδιαίτερα τις μαμάδες. Η σύγχρονη κατάσταση της ζωής οδηγεί τις νέες μητέρες να νιώθουν πως είναι υπεύθυνες για όλα τα προβλήματα του κόσμου. Οι μητέρες ζουν με τον φόβο ότι με μια λάθος κίνηση το παιδί μπορεί να τραυματιστεί για πάντα. Όταν σκέφτονται λογικά, θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά, βαθιά μέσα τους εξακολουθούν να αισθάνονται την ευθύνη και ανασφάλεια, η οποία, συχνά, χαλάει τη φυσική σχέση με το παιδί.

Σύμφωνα με την άποψή μας, αυτό το βάρος, αυτή η ανασφάλεια είναι ένα σημαντικό εμπόδιο  στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού και της οικογένειας γενικότερα. Αποσπάει τους γονείς από τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα παιδιά για να μεγαλώσουν. Αυτός είναι και ένας λόγος πώς βλάπτουν αυτές οι συμβουλές.

Κανείς δεν μπορεί να πει πόσο τα γονίδια, η ανατροφή από την οικογένεια ή οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Παραδείγματος χάριν, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών είναι ένας νέος κοινωνικός παράγοντας ο οποίος αλλάζει ριζικά τη συμπεριφορά μιας ολόκληρης γενιάς. Τώρα σιγά σιγά αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της λεγόμενης γενιάς του Διαδικτύου (i-Gen). Ένα άλλο κοινωνικό πρόβλημα είναι αυτό της παιδικής παχυσαρκίας.  Έχει αποδειχτεί ότι η τάση να αποδίδουμε την ευθύνη στην οικογένεια δημιουργώντας και ενισχύοντας το αίσθημα της ντροπής και της ενοχής, μία τακτική η οποία παρατηρείται συχνά στη συμβουλευτική διαδικασία, αποτρέπει να γίνει μια αλλαγή. Μία εξήγηση μπορεί να είναι ότι η ψυχολογική συμβουλή αυξάνει το σφίξιμο της οικογένειας και τις ενοχές αυτής. Δημιουργεί περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό είναι ένα μοτίβο που βλέπουμε αρκετά συχνά: η πρόθεση να λύσει κάποιος ένα πρόβλημα  γίνεται μέρος του προβλήματος. Αυτός είναι, επίσης, άλλος ένας λόγος για το πώς βλάπτουν οι συμβουλές.

Ένας τρίτος λόγος που οι συμβουλές βλάπτουν είναι όταν οι γονείς πιστεύουν ότι υπάρχει ένας ειδικός που ξέρει καλύτερα και αυτός (ή αυτή) θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της γονικής ανατροφής. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Όταν οι γονείς δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση υπάρχει πρόβλημα, αλλά δε θα βοηθηθούν με μία απλή συμβουλή. Το σημαντικό ζήτημα είναι ο θεραπευτής υποστηρικτικά να τους βοηθήσει να αναλάβουν λίγο παραπάνω την ευθύνη, σταδιακά να εμπιστεύονται λίγο παραπάνω τον εαυτό τους και να μπορούν να χαλαρώσουν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, μία αποτελεσματική συμβουλευτική γονέων θα πρέπει να τους βοηθάει:

  • να μπορούν να στηρίζουν τα παιδιά τους καλύτερα,
  • να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και να μην απελπίζονται τόσο πολύ,
  • να βελτιώσουν την οικογενειακή λειτουργία, για να μην εκπληρώνουν τα κοινωνικά στερεότυπα,
  • να μπορούν να αναγνωρίζουν σε ποιο σημείο είναι το παιδί και όχι σε αυτό που θα ήθελαν οι γονείς να είναι και να ξεκινάνε την προσπάθεια από εκεί,
  • να αναπτύξουν τις ατομικές ικανότητες του παιδιού,
  • να μπουν σε μια μακροπρόθεσμη διαδικασία βελτίωσης.